HTML

Egy dékánhelyettes sirámai (és örömei...)

A Faipari Mérnöki Kar oktatási dékánhelyettesének blogja - hátha valakit érdekel...

Friss topikok

  • bape73: Jó szerencsét! Tisztelt Dékánhelyettes Úr! Kár, hogy a blog aktivitása nagyon csekély, viszont ör... (2012.08.03. 23:09) Levelezősök vs. nappalisok
  • The Miz: Nekem szerencsére már 2. vizsgaalkalommal meglett méghozzá hármas jeggyel jutalmazott a tanár úr ... (2011.11.16. 18:28) Hogy lehet a Kánnárnál kettest kapni?
  • Kornyik Kálmán Faipari mérnök 2009: Csatlakozom az előttem szólóhoz. Dr. Hantos Zoltán Barátom az építési tanszéken szerintem tud segí... (2011.04.07. 23:02) Balekhét... grrrr!
  • LejoBaci(R): @bape73: Úgy néz ki, kicsit felpörögtek az események, így hamarosan születhet újabb bejegyzés is..... (2011.02.02. 10:03) A dékánhelyettes is emberből van...
  • aye davanita: Jó Szerencsét! Én pedig nem szeretném arra "kihegyezni" az álláspontomat, hogy "azok más idők volt... (2011.01.24. 22:09) Selmec, Selmec, sáros Selmec...

Linkblog

2009.03.17. 00:56 LejoBaci(R)

... azok az urak, azok az igazi urak! (?)

Azok az egyetemek, amelyeken ma mérnökképzés folyik, nincsenek egyszerű helyzetben. Kevés a jelentkező, kevés a hallgató, beszűkülőben vannak a lehetőségek.

Ebben semmi csoda nincsen. Az utóbbi években-évtizedekben a magyar felsőoktatást liberalizálták. Sorra alakulnak az új szakok, nagy a választék, az egyetemek valósággal kapkodnak a potenciális hallgatók után. Ma már majdnem mindenki bekerülhet egyetemre, állami támogatott képzésre, és azt tanulhat, amit csak akar (nagyon kevés kivétellel.) 

Egy mérnöki szak elvégzéséhez (legyen az szinte bármelyik) nagy eltökéltség kell. Sajnos a mérnöki ismeretek, készségek elsajátításához elengedhetetlenek a természettudományos alapismeretek - igen, a matek, fizika, mechanika, kémia... Nem a legnépszerűbb tárgyak, és a követelményszint sem alacsony. Ráadásul ezután is sok nehéz feladatot kell leküzdeni - nálunk a szorgalmi időszak valóban a szorgalomról szól. Könnyen felmerülhet valakiben, hogy akkor miért is szívatom magam én ezekkel a dolgokkal...?

Én ennek ellenére úgy gondolom, hogy mérnöknek lenni nagyon megéri, méghozzá nagyon sok szempontból. Hadd kezdjem rögtön a legvulgárisabbal: pénz és karrier. Sokan azt gondolják, hogy ezekhez a legrövidebb út a marketinges, kereskedelmi, közgazdász jellegű szakokon keresztül vezet - de ez tévedés. Igaz, hogy ezen a területeken jól lehet keresni, de ehhez el kell tudni helyezkedni - és ma Magyarországon Dunát lehet rekeszteni az ilyen végzettségű szakemberekkel, mint ahogy az andragógusokkal, kommunikátorokkal és ki tudja hány más szakmával is. Persze ezeken a területeken is szükség van magasan képzett emberekre - de messze nem annyira, amennyit ma képeznek.

Ezzel szemben a mérnökképzés az utóbbi időben egyre inkább beszűkülőben van. Már most is lasszóval vadásznak a jól képzett, rátermett mérnökökre, és ez a jövőben még inkább várható. Az pedig szinte mellékes, hogy pontosan milyen szakos mérnökökre - a hallgatók az összes mérnöki szakon elsajátítják azokat a fontos műszaki problémamegoldó készségeket és ismereteket, amelyekre a mérnököknek szüksége van - és ez a tudás folyamatosan felértékelődik.

A másik ok, ami miatt érdemes mérnöknek lenni, az nem hajt ennyire közvetlen hasznot, de a számomra talán még fontosabb: a mérnökök igazán fontos, értelmes, hasznos munkát végeznek. Anélkül, hogy meg akarnék bántani más szakembereket, meggyőződésem, hogy nagyon kevés olyan szakma van, ahol ennyire érdekes, izgalmas, kreatív, és valóban közvetlen hasznot hajtó munkát lehet végezni. Ha valakinek csak az számít, hogy minél több pénzt söpörjön be hó végén, azt ez valószínűleg nem nagyon hatja meg, de ha valaki ennél többet szeretne, ha a napi munka után jó érzéssel szeretne lefeküdni, ha szeretné a munkája eredményét látni, ha szeretne igazán maradandót alkotni, annak csak ajánlani tudom a mérnöki szakmát.

Igen, mérnökhallgatónak lenni nagy kihívás - de úgy gondolom, hosszútávon sikert, önbecsülést és nagyon jó karrierlehetőséget jelent azok számára, akik vállalkoznak erre a nemes feladatra.

1 komment

Címkék: karrier alkotás mérnök kihívás kreativitás kereset elhelyezkedés mérnökhallgató mérnöki szemlélet mérnöki készségek


A bejegyzés trackback címe:

https://oktdh.blog.hu/api/trackback/id/tr81006755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kornyik Kálmán Faipari mérnök 2009 2009.05.25. 16:01:04

Tisztelt Dékánhelyettes Úr!

Teljes mértékben egyettértek a dékánhelyettes úrral és az előzőekben említettekkel. Én immáron 9 éve dolgozom és már most érzem a leendő mérnöki hivatás előnyeit. Minden mérnökkel tegeződöm (fástól a gépészig, 30-70 éves korig), gyorsabban oldok meg olyan problémákat amelyek eddig az ügyek intézése miatt ragadt be. Minden mérnökhallgató társamnak azt üzenem és leendő mérnökhallgatóknak, hogy rettentően kellemes érzés ezt megtapasztalni. A magasabb szintű képzettség a magasabb szintű elvárásokkal párosul, mely a mérnöki jellem és tudás továbbfejlődését eredményezi. Remélem megjegyzésem segítettem.
Tiszteletteljes üdvözlettel:
süti beállítások módosítása